Speciale activiteiten

Ensembles

Met enige regelmaat worden vanuit het Symfonieorkest gelegenheidsensembles gevormd. Zo speelt ieder jaar op 24 december een ensemble tijdens de kinderkerstdienst in de Pieterskerk.

Fimlopnames ‘Wat is dan liefde?’

In 2018 speelde het Symfonieorkest mee in de Nederlandse speelfim ‘Wat is dan liefde?’ Het neefje van de hoofdpersoon speelt in een jeugdorkest, dat werd gespeeld door de leden van het JSR. Een ensemble uit het orkest speelde nog een grotere rol. Het was een bijzondere ervaring om een hele dag aanwezig te zijn bij de filmopnames in de Stadsgehoorzaal in Leiden.

Reizensymfonieorkest-activiteiten

Met je hele orkest naar het buitenland gaan is een fantastische ervaring. Het bestuur streeft er dan ook naar om minimaal eens in de twee jaar met het oudste orkest, het Symfonieorkest, naar het buitenland te gaan.

Internationaal festival Provence

In de zomervakantie van 2019 is het symfonieorekst op tournee geweest naar Zuid Frankrijk. Hier deden we mee aan een internationaal festival met jeugdorkesten uit heel Europa. We gaven vier concerten, onder andere in de Kathedraal van Aix-en-Provence, een van de grootste en bekendste Kathedralen van Frankrijk. Naast het concert in Aix-en-Provence speelden we nog drie concerten in Sommières, L’Isle sur la Sorgue en in Lambesc. In Sommières en Lambesc speelden we samen met een blazersensemble uit Engeland en een symfonieorkest uit Duitsland. Vanuit de hele regio kwamen mensen af op de concerten van het orkest, waardoor de zalen goed vol zaten.

Bijzonder was dat we optraden met een aanstormend viooltalent van pas 14 jaar oud; Kira van der Woerd. Zij speelde met het orkest het vioolconcert van Bruch.

Tournee Praag
In de zomer van 2017 ging het Symfonieorkest op tournee naar Praag en omstreken.

Internationaal Jeugdfestival Aberdeen

Van 26 juli t/m 3 augustus 2013 hebben we deel genomen met het Symfonieorkest aan het Internationaal Jeugdfestival in Aberdeen, www.aiyf.org.

Beethoven / Rutter-project in Bonn, Leiden en Oxford

In juli 2011 is het Symfonieorkest een week naar Bonn geweest. Zij hebben daar samen met het Grootkoor van het Carl-von-Ossietzky-Gymnasium en het East Oxford Community Choir twee concerten gegeven, in Bonn en in Keulen. Uitgevoerd werden de Mis in C, op. 86 van Ludwig van Beethoven en het Magnificat van John Rutter.

In september 2011 waren de 120 zangers uit Bonn en Oxford een lang weekend in Leiden, toen werden beide werken in een volle Stadsgehoorzaal uitgevoerd voor een razend enthousiast publiek. Het project werd afgesloten met twee succesvolle concerten in Oxford, op 16 en 17 december 2011.

De stedenband Leiden – Oxford

De afgelopen jaren heeft Oxford, partnerstad van Leiden, een groot aantal muzikale projecten opgezet voor jongeren uit Oxford en de partnersteden Perm (Rusland), Grenoble, Bonn en Leiden.symfonieorkest-hoorns
Het Symfonieorkest van het JSR werd bij deze projecten telkens uitgenodigd het orkestdeel voor haar rekening te nemen.

 

Les Orchestrades Universelles (2004 en 2008) en het Jeugdkamerorkest uit Estland

In 2004 en 2008 is het Symfonieorkest 10 dagen naar Brive in Frankrijk geweest. Daar werden de “Orchestrades Universelles” georganiseerd, een groot internationaal muziekfestival voor jeugdorkesten en enkele koren. In 2004 is daar contact gelegd met een jeugdkamerorkest van de muziekschool “Nõmme” uit Tallinn, de hoofdstad van Estland. Dit jeugdorkest is in 2005 bij ons op bezoek geweest. In 2006 heeft het Symfonieorkest een tegenbezoek gebracht aan het orkest uit Estland.