Speciale activiteiten

Reizensymfonieorkest-activiteiten

Met je hele orkest naar het buitenland gaan is een fantastische ervaring. Het bestuur streeft er dan ook naar om minimaal eens in de twee jaar met het oudste orkest, het Symfonieorkest, naar het buitenland te gaan.

Internationaal Jeugdfestival Aberdeen

Van 26 juli t/m 3 augustus 2013 hebben we deel genomen met het Symfonieorkest aan het Internationaal Jeugdfestival in Aberdeen, www.aiyf.org.

Beethoven / Rutter-project in Bonn, Leiden en Oxford

In juli 2011 is het Symfonieorkest een week naar Bonn geweest. Zij hebben daar samen met het Grootkoor van het Carl-von-Ossietzky-Gymnasium en het East Oxford Community Choir twee concerten gegeven, in Bonn en in Keulen. Uitgevoerd werden de Mis in C, op. 86 van Ludwig van Beethoven en het Magnificat van John Rutter.

In september 2011 waren de 120 zangers uit Bonn en Oxford een lang weekend in Leiden, toen werden beide werken in een volle Stadsgehoorzaal uitgevoerd voor een razend enthousiast publiek. Het project werd afgesloten met twee succesvolle concerten in Oxford, op 16 en 17 december 2011.

Om alle leden een kans te geven een dergelijk project minstens één keer in hun orkestleven mee te maken, streven we ernaar om deze drie-steden uitwisseling in de toekomst eens per vier jaar plaats te laten vinden. Het volgende project zal dus plaatsvinden in 2015.

De stedenband Leiden – Oxford

De afgelopen jaren heeft Oxford, partnerstad van Leiden, een groot aantal muzikale projecten opgezet voor jongeren uit Oxford en de partnersteden Perm (Rusland), Grenoble, Bonn en Leiden.symfonieorkest-hoorns
Het Symfonieorkest van het JSR werd bij deze projecten telkens uitgenodigd het orkestdeel voor haar rekening te nemen. In 2009 vond het laatste grote Oxford-project plaats. Toen stond er een zeer bijzondere, enigszins experimentele, uitvoering van de “Carmen” van Bizet op het programma. Door het met pensioen gaan van de grote organisator van de Oxford-projecten behoren deze helaas tot het verleden. Maar inmiddels hebben Leiden, Oxford en Bonn de draad weer opgepakt. Zie hiervoor het Beethoven/Rutterproject hierboven.

 

Les Orchestrades Universelles (2004 en 2008) en het Jeugdkamerorkest uit Estland

In 2004 en 2008 is het Symfonieorkest 10 dagen naar Brive in Frankrijk geweest. Daar werden de “Orchestrades Universelles” georganiseerd, een groot internationaal muziekfestival voor jeugdorkesten en enkele koren. In 2004 is daar contact gelegd met een jeugdkamerorkest van de muziekschool “Nõmme” uit Tallinn, de hoofdstad van Estland. Dit jeugdorkest is in 2005 bij ons op bezoek geweest. In 2006 heeft het Symfonieorkest een tegenbezoek gebracht aan het orkest uit Estland.