Kinderorkest

In het Kinderorkest spelen kinderen van 8 tot en met 12 jaar die minstens een jaar les hebben op een orkestinstrument (dus ook harp en slagwerk), blokfluit of piano. Pianisten moeten een eigen keyboard hebben.

De kinderen leren in het orkest om naar elkaar te luisteren en aanwijzingen van de dirigent op te volgen. Daarnaast maken ze kennis met heel veel verschillende soorten muziek. Maar vooral merken ze hoe leuk het is om samen met andere kinderen muziek te maken. Van docenten en ouders horen we vaak dat kinderen die lid worden van het Kinderorkest, dankzij de wekelijkse repetities en de stimulans die hiervan uitgaat, al snel enorm vooruit gaan op hun instrument.

Het Kinderorkest bestaat in principe uit twee ‘lokale’ orkesten: Kinderorkest Leiden/Leiderdorp en Kinderorkest Oegstgeest. Het Kinderorkest is toegankelijk voor kinderen uit de gehele regio. In de pauze is er gelegenheid om buiten te spelen.

Het Kinderorkest treedt jaarlijks op tijdens de twee grote JSR-concerten, het Winterconcert en het Zomerconcert. Daarnaast worden er per jaar meerdere optredens in de regio verzorgd. Een keer per twee jaar doet het Kinderorkest mee aan het Grootste Jeugdorkest ter wereld! Door deze activiteiten wennen de kinderen geleidelijk aan het spelen in een groot symfonieorkest.

Uit zowel sociaal als muzikaal oogpunt adviseren wij om met het meespelen in een orkest al vroeg te beginnen, namelijk in het Kinderorkest. In de kleine groep kan de dirigent aan ieder kind apart veel aandacht geven. Ook leer je je mede-orkestleden goed kennen. Vanuit het Kinderorkest kun je doorstromen naar het Juniorenorkest. Je moet dan wel voorspelen. Toelating tot het Juniorenorkest is afhankelijk van je niveau en je leeftijd.

Ook blokfluitisten zijn zeer welkom bij het Kinderorkest. Als ze vervolgens, ter voorbereiding op het Juniorenorkest, een ander instrument gaan bespelen kunnen ze in het Kinderorkest geleidelijk op dit instrument overstappen. Pianisten die doorstromen kunnen in het Juniorenorkest ook slagwerk gaan spelen.

Repetities

Repetities o.l.v. Bram Soentjens zijn op:

  • Maandagmiddag van 16:30 tot 18:00 bij BplusC, Rapenburg 22, Leiden
  • Woensdagmiddag van 16:00-17:30 in het Dorpscentrum, Lijtweg 9, Oegstgeest

Lid worden?

De beste momenten om lid te worden van het Kinderorkest zijn direct na de zomervakantie en begin februari, na het Winterconcert. Maar ook op andere momenten is instroom mogelijk.

Foto’s en video’s Kinderorkest:

Video Groot Sinterklaasorkest 2017

Video Groot Sinterklaasorkest 2017 – 2