Jeugd Symfonieorkest Rijnstreek


Het Jeugd Symfonieorkest Rijnstreek biedt jonge musici uit Leiden en de regio Rijnstreek de mogelijkheid om op hun eigen niveau orkestervaring op te doen. Daarbij streven wij naar een zo hoog mogelijk niveau, in een sfeer waarin iedereen zich welkom en prettig voelt. Bij het Jeugd Symfonieorkest Rijnstreek wordt hard gewerkt, veel plezier gemaakt en je sluit er snel (muzikale) vriendschappen!

Het Jeugd Symfonieorkest Rijnstreek (JSR) is een samenwerkingsverband van BplusC afdeling muziek en de Stichting Jeugdorkesten Leiden.

De drie JSR Orkesten

Afhankelijk van leeftijd en ervaring spelen de kinderen in een van de drie orkesten:

Het Kinderorkest bestaat uit twee deelorkesten, KO Leiden en KO Oegstgeest, die voor de reguliere repetities op een eigen locatie spelen en ongeveer 10 keer per jaar een gezamenlijke repetitie. In de orkesten is plaats voor alle orkestinstrumenten (blaas-en strijkinstrumenten, harp, slagwerk) en piano. Pianisten spelen in het Junioren-enSymfonieorkest ook slagwerk. In het Kinderorkest kunnen ook kinderen die blokfluit spelen meedoen.Kinderorkest Oegstgeest repeteert op woensdagmiddag. Kinderorkest Leiden repeteert op maandagmiddag.

Informatie en bijwonen repetitie

Voor alle informatie over de orkesten en voor het bijwonen van een repetitie kunt u met ons contact opnemen via: info@jsrijnstreek.nl.

Concerten

Elk jaar worden er drie vaste concerten gegeven: Het Winterconcert, het Lenteconcert in maart/april en het grote afsluitende Zomerconcert. Op het Winterconcert en het Zomerconcert spelen alle orkesten mee, op het Lenteconcert alleen het Symfonieorkest.

Studieweekenden, – middagen, orkestreizen en -uitstapjes

Behalve de wekelijkse repetities zijn er ook studiemiddagen, studieweekenden en andere muzikale orkestuitjes.

Stedenbanden Leiden-Bonn-Oxford
Leiden, Oxford en Bonn hebben stedenbanden met elkaar. In 2022 bestaan deze stedenbanden 75 jaar. De zomer van 2022 stond in het kader van de stedenbanden een groot muzikaal spektakel gepland in de drie steden. Koren, orkesten en dansers hebben samen het stuk ‘the seasons’ van Haydn opgevoerd. De muzikale bijdrage uit Leiden werd geleverd door de musici van ons symfonieorkest en juniorenorkest.

Het Juniorenorkest heeft een uitwisseling met het orkest van het Carl-von-Ossietzky-Gymnasium uit Bonn. In januari 2018 kwamen de musici uit Bonn op bezoek in Leiden. In 2020 bezocht het juniorenorkest Bonn, tijdens een stormachtig weekend in januari. Het Symfonieorkest gaat regelmatig naar het buitenland; de laatste jaren is het orkest op tournee geweest in Engeland, Estland, Frankrijk en Duitsland. In de zomer van 2013 nam het Symfonieorkest deel aan het Internationaal Aberdeen Youth Festival in Schotland. In het najaar van 2015 zijn de leden van het Juniorenorkest en het Symfonieorkest naar Oxford geweest. In 2017 is het Symfonieorkest op tournee naar Praag geweest, in 2019 gingen ze naar Avignon.