Lenteconcert Symfonieorkest zondag 15 april Oegstgeest

Locatie: Groene Kerk, Haarlemmerstraatweg 6, Oegstgeest

Aanvang: 13.30 uur

Programma: Queen – Bohemian Rhapsody; Beethoven – Egmont ouverture; Krommer – Klarinetconcert op. 36 met soliste Tessa Körnmann; Haydn – Symfonie 101 ‘de klok’

Toegang inclusief consumptie: Volwassenen €10 en kinderen €5. Kaarten verkrijgbaar aan de deur

Het Jeugd Symfonieorkest Rijnstreek (JSR) is voor sommige orkestleden een opstapje naar een bestaan als professioneel musicus. Op zondag 15 april geeft het JSR-Symfonieorkest o.l.v. dirigent Mark Tempelaars haar Lenteconcert in het Groene Kerkje in Oegstgeest. Het repertoire is afwisselend populair en klassiek. En wederom soleert er een talentvol instrumentalist uit eigen gelederen.

Neusje van de zalm
Van de drie orkesten van het regionale jeugdorkest uit Leiden en omgeving is het Symfonieorkest het meest gevorderde orkest. Hierin spelen muzikanten vanaf 13 jaar. Het orkest is volgens JSR-voorzitter Erik Sistermans het “neusje van de zalm van het JSR.” Voor de leden die hierin spelen is musiceren een passie. Zij hebben als “muzikaal voortraject” al jarenlang meegespeeld in het Kinder- en vervolgens het Juniorenorkest van het JSR.

Soliste Tessa Körnmann
Het zal niet voor de laatste keer zijn dat een musicus, afkomstig uit eigen gelederen, soleert in concerten van het Jeugd Symfonieorkest Rijnstreek (JSR). Klarinettiste Tessa Körnmann soleert bij het komende Lenteconcert van het Jeugdsymfonieorkest Rijnstreek. Zij studeert momenteel aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en zal samen met het Symfonieorkest, het klarinetconcert opus 36 van Krommer uitvoeren.

Dodelijk verzet
Daarnaast staat de Egmont ouverture van Beethoven op het programma. Twee jaar na zijn 5e symfonie schreef Beethoven de muziek bij het treurspel ‘Egmont’,’ gebaseerd op het toneelstuk dat Goethe over deze historische gebeurtenis schreef. De moed van deze 16 eeuwse Nederlandse edelman, die zich verzet tegen de Spaanse onderdrukker, was een thema dat Beethoven bijzonder aansprak in een tijd dat Frankrijk onder Napoleon steeds machtiger werd. In de soms onheilspellende klanken horen we al dat de graaf van Egmont zijn verzet met de dood zal moeten bekopen.
Symfonie 101 van Haydn wordt ook uitgevoerd. Dit stuk heeft volgens dirigent Mark Tempelaars een prachtig 2e deel, waar de symfonie naar vernoemd is: ‘de klok’, en waarin je “de klok gedurende het gehele deel kunt horen tikken.”

Bohemian Rhapsody
Dit lenteprogramma omvat naast klassiek repertoire ook populaire muziek. Hoewel het formeel geen klassieke muziek is, kan je de “Bohemian Rhapsody” van Queen wel degelijk als “klassieker” bestempelen. De Bohemian Rhapsody beleefde zijn première op 31 oktober 1975 en stond maar liefst 14 keer nummer één in de Top 2000! Van een live uitvoering in orkestrale setting, zal het publiek niet alleen genieten maar ook merken dat dit populaire nummer, qua dynamiek, harmonische opbouw, rijke kleurschakering en complexiteit, zeker niet onderdoet voor composities van klassieke meesters.

“Lenteconcert 2017 van het Jeugdsymfonieorkest Rijnstreek o.l.v. dirigent Mark Tempelaars”. Fotograaf: Henk Snijders.