JSR-Winterconcert; een hartelijk muzikaal weerzien

Het jaarlijkse Winterconcert, dat zondag 28 januari 2018 in de Leidse Petruskerk plaats had, was vooral een hartelijk muzikaal weerzien tussen het Jeugd Symfonieorkest Rijnstreek en bevriende gastmusici uit Duitsland. Dat vriendschap niet alleen culturen verbindt, maar ook muziek kan verrijken, was goed hoorbaar bij dit concert.

Universele taal

Het was een bijzondere en hartelijke ontmoeting tussen de drie orkesten van het Jeugd Symfonieorkest Rijnstreek (JSR) en twee bevriende gastorkesten uit Duitsland. In het kader van internationale uitwissing werd er bij dit Winterconcert zowel apart als samen gespeeld. Muziek als universele taal werkt bij uitstek verbindend en ook bij dit concert. Ondanks een enkele foute inzet of onbedoelde dissonant, speelden de jonge muzikanten de sterren van de hemel en hadden ze er zichtbaar plezier in. Bijzonder waren twee bijna contrasterende uitvoeringen, een Leidse en een Duitse, van dezelfde “Bohemian Rapsody” van Queen, in zowel muzikale stijl en interpretatie als instrumentale bezetting.

Zeven dirigenten!

Maar liefst zeven gepassioneerde dirigenten, met ieder een eigen dirigeerstijl, wisselden elkaar regelmatig af. Waarbij iedere dirigent weer andere onderscheidende muzikale kwaliteiten van de deelnemende orkesten wist aan te boren. Het repertoire dat werd uitgevoerd leende er zich ook goed voor. Naast klassiek, pop en dansmuziek, was ook de filmmuziek goed vertegenwoordigd. Het laatste genre werd, zoals het hoorde, meeslepend en overweldigend uitgevoerd vooral de “Pirates of the Caribbean”.

De muzikale kruisbestuiving en samenspel leverden dit concert meerdere harmonische hoogtepunten en fraaie muzikale passages op. Het publiek heeft zich goed vermaakt en ook alle zeven dirigenten toonden zich na afloop van het vriendschappelijke concert meer dan voldaan.